سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست ؟ چه مزایایی دارد؟
در دنیای تجارت کلمات اختصاری بسیاری وجود دارد که فعالان حوزه دیجیتال مارکتینگ باید آنها را بدانند مانند SEO، CRM، SERP، CDN و CMS که در این مقاله به توضیح CMS میپردازیم.
با توجه به آمارها؛ ۱.۱۴ میلیارد سایت در جهان وجود دارد که ۷۳ میلیون وبسایت با CMS ها طراحی شده است.
CMS مخفف سیستم مدیریت محتوا (content management system) است که راه حل مناسبی برای راه اندازی سریع وبسایت با دانش فنی و منابع محدود است.
پیشنهاد می شود ابتدا مقاله هرآنچه که باید درباره طراحی سایت بدانید را بخوانید.
سیستم مدیریت محتوا چیست ؟
CMS، مخفف سیستم مدیریت محتوا، یک برنامه نرم افزاری است که به کاربران اجازه میدهد وبسایتی را بدون نیاز به علم کدنویسی از ابتدا بسازند و مدیریت کنند.
به کمک سیستمهای مدیریت محتوا میتوانید به آسانی وبسایت طراحی کنید و محتوا، محصول، خدمات و ... خود را در فضایی آنلاین با رابط کاربری زیبا درج، مدیریت، اصلاح و... کنید.
سیستمهای مدیریت محتوا به کاربران اجازه میدهند بدون نیاز به کد نویسی فقط با چند کلیک ساده یک وبسایت را در فضای اینترنت راه اندازی کنند.
البته طراحی وبسایت با سیستمهای مدیریت محتوا به همین آسانی نیست بلکه باید علاوه بر CMS از ابزارهای دیگر نیز استفاده کرد تا یک سایت امکانات متنوع ای داشته باشد و برای کاربران مفید باشد.
در طراحی سایت با CMSها پس از نصب و راه اندازی آن باید به کمک قالب (Theme) و افزونهها (Plugin) ها سایت را سفارشی سازی و قابل استفاده نمایید.
سیستمهای مدیریت محتوا، ایجاد یک وبسایت را برای کسب و کارها و اشخاص آسان کردهاند و هر شخصی با کمترین هزینه نیز میتواند یک وبسایت برای معرفی خدمات یا محصولات خود طراحی کند.
نحوه کار سیستمهای مدیریت محتوا
همانطور که گفتیم سیستمهای مدیریت محتوا طراحی سایت را برای کابران آسان کردهاند و بسیاری از فعالیتهای که برنامه نویسها طی ساعتها باید انجام دهند را با چند کلیک میتوان حل کرد.
برای درک چگونگی کار CMSها ابتدا باید بدانید ساخت یک سایت از پایه به چه صورت است.
برای طراحی یک سایت که بتوان در آن متن، تصویر، ویدیو، اسلایدر و ... قرار داد باید از زبان نشانه گذاری HTML استفاده کرد که در ادامه برای استایل دادن به بخشهایی که با HTML طراحی شده است باید از CSS استفاده کرد.
به کمک CSS ظاهر بصری سایت ساخته میشود مانند رنگها، فونتها، اندازهها و ....
در مرحله بعد با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت (Javascript) عملکرد سایت را پیشرفتهتر می کنید مانند حرکت اسلایدرها، منوهای بازشونده، افکتها و ...
سپس باید فایل HTML سایت را در سرور آپلود کنید تا در پایگاه داده (Database) بایگانی شود و هرگاه نیاز به ادیت باشد باید فایلها را از سرور دانلود کنید تغییرات را اعمال کنید و دوباره آن را در سرور آپلود کنید.
البته باید دقت کنید که هنگام اعمال تغییرات، فایلهای دیگر دچار مشکل نشوند.
مراحلی که گفته شد فقط بخش کوتاهی از مراحل طراحی وبسایتها با کدنویسی است.
به نظر پیچیده میرسد و برای هر کسی قابل انجام نیست ؟ بله کاملا درسته.
البته این مراحل برای برنامه نویسها با صرف زمان طولانی نیز آسان و ایده آل است اما برای کسانی که مهارت های برنامه نویسی یا زمان و منابع لازم برای ایجاد یک سایت از ابتدا و نگهداری آن را ندارند بهترین گزینه استفاده از CMS آماده است.
انواع سیستمهای مدیریت محتوا
CMSها به دو بخش CMSهای اختصاصی و CMSهای آماده تقسیم میشوند.
- CMSهای اختصاصی : اگر وبسایتی از ابتدا با کد ساخته و اجرا شود، برنامه نویس برای مدیریت بخشهای سایت یک سیستم مدیریت محتوا مختص به همان سایت ایجاد میکند.
- CMSهای آماده : همانطور که توضیح دادیم با CMSهای آماده میتوان به آسانی یک سایت ایجاد کرد. CMSهای آماده به دو دسته پولی و رایگان تقسیم میشوند مانند وردپرس، جوملا و ... .
مزایای استفاده از CMSها
- عدم نیاز به علم کدنویسی برای طراحی و مدیریت سایت
- استفاده آسان برای چندین نفر به طور همزمان
- ایجاد نقشهای مختلف برای مدیران سایتها
- ابزارهای بهینه سایت (SEO)
- قالبهای از پیش طراحی شده
- وجود ابزارهای مختلف جهت ساخت سایت بهتر
- امکان نصب راه اندازی پلاگین ها
- امنیت بالا
- دسترسی آسان
- صرفه جویی در زمان
- به روز رسانی ساده
- و ...
برترین CMS ها
برترین و بهترین CMSها عبارتند از:
- WordPress
- Wix
- Drupal
- PrestaShop
- Squarespace
- Joomla
- Magento
- Weebly
- Duda
- Jimdo
- Shopify